سوره فاتحه + مقدمه
صفحه 1 / جز 1 / آیات 7

سوره بقره
صفحه 2 الی 49 / جزء 1 و 3 / آیات 286

سوره آل عمران
صفحه 50 الی 76 / جزء 3 و 4 / آیات 200

سوره نساء
صفحه 77 الی 106 / جزء 4 و 6 / آیات 176

سوره منافقون
صفحه 554 الی 555 / جزء 28 / آیات 11

سوره مزمل
صفحه 574 الی 575 / جزء 29 / آیات 20

سوره عبس
صفحه 585 / جزء 30 / آیات 42

سوره تکویر
صفحه 586 / جزء 30 / آیات 29

سوره انفطار
صفحه 587 / جزء 30 / آیات 19

سوره انشقاق
صفحه 589 / جزء 30 / آیات 25

سوره بروج
صفحه 590 / جزء 30 / آیات 22

سوره طارق
صفحه 591 الی 591 / جزء 30 / آیات 17

سوره غاشیه
صفحه 592 / جزء 30 / آیات 25

سوره فجر
صفحه 593 الی 594 / جزء 30 / آیات 30

سوره بلد
صفحه 594 / جزء 30 / آیات 20

سوره شمس
صفحه 595 / جزء 30 / آیات 15

سوره لیل
صفحه 595 الی 596 / جزء 30 / آیات 21

سوره ضحی
صفحه 596 / جزء 30 / آیات 11

سوره شرح
صفحه 596 / جزء 30 / آیات 8

سوره تین
صفحه 597 / جزء 30 / آیات 8

سوره علق
صفحه 597 / سوره علق / جزء 30 / آیات 19

سوره قدر
صفحه 598 / سوره قدر /جزء 30 / آیات 25

سوره بینه
صفحه 598 / سوره بینه/ جزء 30 / آیات 8

سوره زلزله
صفحه 599 / سوره زلزله/ جزء 30 / آیات 8

سوره عادیات
صفحه 599 / سوره عادیات/ جزء 30 / آیات 9

سوره قارعه
صفحه ۶۰۰ / قارعه / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۱۱

سوره تکاثر
صفحه ۶۰۰ / تکاثر / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی 8

سوره عصر
صفحه ۶۰۱ / عصر / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۳

سوره همزه
صفحه ۶۰۱ / همزه / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۹

سوره فیل
صفحه ۶۰۱ / فیل / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۵

سوره قریش
صفحه ۶۰۲ / قریش / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۴

سوره ماعون
صفحه ۶۰۲ / ماعون / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۷

سوره کوثر
صفحه ۶۰۲ / کوثر / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۳

سوره کافرون
صفحه ۶۰۳ / کافرون / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۶

سوره نصر
صفحه ۶۰۳ / نصر / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۳

سوره مسد
صفحه ۶۰۳ / مسد / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۵

سوره اخلاص
صفحه ۶۰۴ / اخلاص / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۴

سوره فلق
صفحه ۶۰۴ / فلق / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۵

سوره ناس
صفحه ۶۰۴ / ناس / جزء ۳۰ / آیه ۱ الی ۶

صفحه ۲۵ / جزء ۲ / آیه ۱۶۴ الی ۱۶۹

 دانلود فایل تصویری   دانلود فایل صوتی   پرسش و پاسخ صفحه
تلاوت این صفحه

صفحه ۲۵

(انَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْكِ الَّتِي تَجْرِي فِي الْبَحْرِ بِمَا يَنْفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنْزَلَ اللَّهُ مِنَ السَّمَاءِ مِنْ مَاءٍ فَأَحْيَا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِنْ كُلِّ دَابَّةٍ وَتَصْرِيفِ الرِّيَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخَّرِ بَيْنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ.بقره/۱۶۴)

دراین آیه دارد از نشانه‌های الله صحبت می‌کند و اینجوری ترجمه کنیم انگارالان هیچ چیزی نیست والله اینها را برای ما دارد قرارمی‌دهد. بدون شک که درخلقت آسمان‌ها و زمین واختلاف شب وروز و کشتی که در دریا جریان دارد حرکت می‌کند و آنچه که به مردم نفع می‌رساند وآنچه که الله نازل کرده است از آب باران، پس به‌وسیله آن  زمین را بعد از مرگش زنده می‌کند و پخش کرده است درآن ازهرجنبنده‌ای وچرخاندن  بادها وابرهایی که تحت کنترل هستند، مسخرهستند بین آسمان وزمین، قطعا نشانه‌هایی است برای قومی که اهل  تعقل و اندیشه‌اند. این آیات نباید برای ما عادی باشد این اساس دین است تصور بکنیم الان در کل هستی آسمان آفریده شد، زمین با همین موقعیتی که ما درآن زندگی می‌کنیم با تمام امکانات وهمین نظم آفریده شد، شب و روز پدیدآمد و”اختلاف الیل والنهار ” که پشت سرهم می‌آیند و گاهی شب کوتاه‌تر و گاهی روز کوتاه‌تر. کشتی به‌وجود آمد و دریایی که کشتی درآن حرکت می‌کند ومردم ازآن نفع می‌برند، ماهی میگیرند مثلا؛ تا سر سفره ما گوشت سفید تازه بیاید یا اون‌همه وسایل گران قیمت؛ بارون میاد از آسمان واین بارون میاد زمین خشک را سرسبز می‌کنه، اینها را الله دونه دونه برامون انجام می‌دهد و بعد در کره زمین انواع جنبندگان: گوزن، خرگوش، شتر، گاو، گوشفند، لاک‌پشت و الان الله انواع حیوانات در زمین پراکنده کرد برای تنوع انسان‌ها ومنافع برای انسان‌ها. بادی که دارد می‌چرخد دستوردارد برای ما هوامون روخنک می‌کنه ابرها رو جابجا می‌کند الله اون رو الان برای ما آفرید، دراختیارمان قرار داد، ابرهایی که تحت کنترل هستند دارند می‌روند و می‌آیند وهمه اینها را هیچکس جز الله نیافریده است و نشانه‌ها هستند برای کسانی‌که اهل توجه‌اند، اهل دل اند و تعقل می‌کنند. تمام آیات ربوبیتی رو باید تر و تازه بهش نگاه کرد، اساس قرآن این است والا از قرآن محروم می‌شویم .

(وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْدَادًا يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ ۗ وَلَوْ يَرَى الَّذِينَ ظَلَمُوا إِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا وَأَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعَذَابِ.بقره/۱۶۵)

ازمردم هستند کسی که به غیراز الله به پرستش می‌گیرند، الله تمام آنها را برایشان آورد ولی این‌ها کسی غیر از الله را می‌گیرند همتایانی برای الله که “یحبونهم کحب الله ” به اندازه الله آن معبودان باطل را دوست دارند، بهش ارادت دارند، جونشون را به‌خاطرش حاضرند بدهند، اینقدر دوست دارند اون معبودان باطل را.

“والذین آمنوا اشد حبا لله “و کسانی‌که ایمان آوردند آن‌ها محکم‌ترین حب‌شان، قویترین حب‌شان، محبت‌شان نسبت به الله است. “ولو یری الذین ظلموا اذ یرون العذاب ان القوه لله جمیعا وان الله شدید العذاب” و اگر ببینند کسانی که ظلم کردند آن زمانی‌که عذاب می‌بینند آنجا متوجه می‌شوند که تمام قدرت‌ها از آن الله است و آن معبودان هیچ کاره‌ای نیستند اگر می‌دیدند آن ‌روز خوب می‌فهمیدند که تمام قدرت‌ها از آن الله می‌باشد “ان القوه لله جمیعا وان الله شدیدالعذاب” و می‌دانستند که الله شدید العذاب است، کسی که از الله رو بگرداند برود به سمت معبودان باطل.

(إِذْ تَبَرَّأَ الَّذِينَ اتُّبِعُوا مِنَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا وَرَأَوُا الْعَذَابَ وَتَقَطَّعَتْ بِهِمُ الْأَسْبَابُ.بقره/۱۶۶)

همان معبودان باطل که هیچکدام از آن کارها را برای ما انجام ندادند کسانی که می‌روند دنبال معبودان باطل و آن‌ها را به‌ شدت دوست دارند و در دنیا حاضرند خودشون را فدا کنند‌، به‌خاطر اون  و ازشون تبعیت می‌کنند هرچه گفتند؛ حالا روز قیامت آنگاه که اعلان بیزاری می‌کنند از کسانی که تبعیت می‌شدند. “اذ تبرا الذین اتبعوا من الذین اتبعوا ” کسانی‌که تبعیت می‌شدند یعنی سران، بزرگان و روسا از کسانی که تبعیت می‌کردند، بزرگان در دنیا حسابی از زیر دستاشون استفاده می‌کردند، برا منافعشون اما روز قیامت اعلان بیزاری می‌کنند بروید ما شما را نمی‌شناسیم، همون‌هایی که توی دنیا  حاضر بودند بخاطر آنها جانشان را فدا کنند “وراوا العذاب “وعذاب رامیبینند “وتقطعت بهم الاسباب ” و اسباب بین‌شان قطع می‌شود. دیگه این دراختیار گرفتن و از هم  استفاده کردن، فرمان بردن و فرمان دادن همه بینشون قطع می‌شود. بخاطر یکسری منافع رئیس و رعیت بودن آن منافع دیگه نیست وهیچ مسئله‌ای دیگه وجود ندارد، که این‌جا هم تو قیامت به‌ فکرهم باشند بینشان کاملا همه چیز قطع میشود.

(وَقَالَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا لَوْ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَتَبَرَّأَ مِنْهُمْ كَمَا تَبَرَّءُوا مِنَّا ۗ كَذَٰلِكَ يُرِيهِمُ اللَّهُ أَعْمَالَهُمْ حَسَرَاتٍ عَلَيْهِمْ ۖ وَمَا هُمْ بِخَارِجِينَ مِنَ النَّار.ِبقره/۱۶۷)

و گفتند کسانی‌که تبعیت می‌کردند؛ رعیت زیردستان آنها می‌گویند اگر ما بار دیگر فرصتی داشتیم دوباره برگشتی داشتیم در دنیا ” فنتبرا منهم ” ما از شما اعلان بیزاری می‌کردیم و دیگه هرگز از شما  تبعیت نمی‌کردیم ” کما تبروا منا” همانطور که آنها از ما تبری کردند ما هم از آنها اعلان بیزاری می‌کردیم؛ یعنی انگار شما تصور کنید یک پادشاهی، بعد اون پادشاه وزیر وزرا دارد بعد وزیر وزرا برای خودشان مثلا فرماندارانی  دارند، والیانی دارند تا برسند داخل هر شهر و روستا دست‌ نشانده‌ای یک بعد همون یک شهر و روستا هم برای  خودش اعوان و همکارانی دارد، اینها که  تبعیت می‌شدند، میشن اون بالا بالاها، اون بالاتر به نسبت وزراء و وزیر به نسبت مثلا فرماندار و والیان، اون یکی به نسبت زیردستان و آنهایی که تبعیت می‌کردند مردم بودند، بازهم امکان دارد یک نفر از بالادستش تبعیت می‌کند و به پایین دستش دستور می‌دهد و اونها ازش تبعیت می‌کنند حالا بین همه اینها بهم میخوره از بالا بالا تا پایین پایین بینشون بهم میخوره  و با هم دشمن می‌شوند. هم اونها به بزرگشون، روساشون می‌گویند کاش که ما فرصتی  داشتیم و می‌فهمیدید که چجوری ما از شما اعلان بیزاری می‌کردیم، این صحنه واقعی است که اتفاق خواهد افتاد. همان افرادی که جونشون می‌دهند اونهمه تابع وتبعیت می‌کنند، برای حفظ منافع بالا دستشون اون‌جا هم اینها از شما اعلان بیزاری می‌کنند همین پایین‌ها.

پس یک بار دیگه “وقال الذین اتبعوا لو ان لنا کره فنتبرا منهم کماتبروا منا “

می‌گویند کسانی‌که تبعیت می‌کردند پایین دست‌ها، اگر ما فرصت دیگه‌ای داشتیم ما از شما اعلان بیزاری می‌کردیم، همانطوری که آنها از ما اعلان بیزاری کردند “کذالک یریهم الله اعمالهم حسرات علیهم” این‌چنین الله اعمالشون را بهشون نشون میده که حسرت بر دلشون بشینه، افسوس بخورن به‌ خاطر آن فرمانبری‌هایی که می‌کردند ازغیر خدایان در مسیر مقابل خداوند، مخالف دین خداوند، آنجا این حسرت بدلشون بشینه ” وماهم بخارجین من النار” و آنها هیچوقت امکان نداره که از آتش خارج شوند.

(يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ.بقره/۱۶۸)

ای مردم بخورید از آنچه که در زمین است حلال و پاک برای خودتان، الله برای خودتان گذاشته اون حلال ها را بخورید پاکیزگی‌ها رو پاکی‌ها را بخورید و از شیطان و از گامهای شیطان پیروی نکنید که شیطان دشمن واضح و آشکار شماست، شما را از الله تان می‌چرخاند به سمت همین معبودان باطل که درقیامت حسرت بدلتان بنشیند.

(إِنَّمَا يَأْمُرُكُمْ بِالسُّوءِ وَالْفَحْشَاءِ وَأَنْ تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ.بقره/۱۶۹)

شیطان شما را امر می‌کند به کارهای گناه و کارهای زشت، قبیح، کارهایی که خجالت دارد؛ شیطان شما را به آن کارها امر می‌کند و تا بگید بر الله چیزهایی که علمش را ندارید، شیطان شما را به همچین چیزهایی امر می‌کند که کفر بگید، اظهارنظر درمورد الله چیزهایی اظهار نظر بکنید که علم آن را ندارید، شیطان این کارها را با شما می‌کند.